Esimerkillä johtaminen

Tunnustan, olen pienisieluinen ihminen ja yritän jatkuvasti nousta tiettyjen asioiden yläpuolelle siinä kuitenkaan kovinkaan hyvin onnistumatta. Erityisesti tilanteet joissa koen että samojen ohjeiden ja sääntöjen puitteissa joku saa erityistä etua, säännöistä poiketen. Tällöin koen että tasapuolinen kohtelu ei toimi ja ärsyynnyn merkittävästi useammaksi tunniksi. Jokin aika sitten sellainen pääsi taas käymään, vaikka en itse asian taustoja tai perusteluja tuntenutkaan.
Tapahtuma tuli ehkä sattumalta tai johdatuksena, sillä olin parin edellisen viikon aikana pohtinut esimerkillä johtamistä ja pyrkinyt muuttamaan paria asiaa jota olen tämän vuoden aikana tehnyt josta en ole ollut tyytyväinen. Sain itseni kiinni mm. kännykän näpertelystä kesken kokouksen ja tein sitä ihan tylsyyttäni.
Kuin sattumalta, olin edellisenä iltana lukenut lyhyen kuvauksen edesmenneestä kenraali Norman Schwartzkopfista. Stormin’ Norman alkoi jo uransa varhaisessa vaiheessa johtaa joukkojaan edestäpäin eikä lopettanut sitä koskaan. Johtamalla edestä hän joutui usein vaaratilanteisiin, mutta teki myös asioita joilla varmasti loi esimerkkiä sekä voitti miestensä kunnioituksen. Muilta osin monet ovat kritisoineet hänen johtamistyyliä. Julius Ceasarilla oli samanlaisia piirteitä. Karsimaattisena johtajana hän johti myös joukkojaan, usein jalkaisin, edestä. Hänestä on tietysty myös sanottu että hän oli autokraattinen. Oli miten oli, hän saavutti mahtavia voittoja sekä taistelukentällä että sosiaalisten uudistusten parissa.
Miten meidän tulisi esimiehinä ja johtajina toimia? Esimerkillisesti, se taitaa olla selvää. Yllä oleva esimerkkini kännykän räpeltämisestä taitaa tänä päivänä olla klassinen esimerkki. Ja jatkuvasti toistuva. Itse olen huolestunut huonon käyttäytymisen valumisesta alas organisaatio rappusia pitkin. Olen huomannut omasta toiminnastani sen, että voimasanojen käyttö on lisääntynyt kun sitä omassa työyhteisössä on ruvettu käyttämään enemmän. Eli puhtaasti huonoa käyttäytymistä. Ne johtamistavat ja sanavalinnat joille altistumme, muuttavat omaa toimintaamme seuraavaan portaaseen.
Miksi toistan itsestään selvää asiaa? Ehkä siitä syystä, että olen taas kerran huomannut asian, tai havainnoinut lyhyessä ajassa selkeitä toimintatavallisia muutoksia jotka eivät välttämättä ole omien arvojeni mukaisia. Positiivisen muutoksen huomaaminen on joskus vaikeampaa, mutta näin jäliviisaana voin todeta, että on ihaanaa olla johdettavana yhteisössä jossa esimies osoittaa arvostusta sekä sanoin että teoin eikä tarvitse epäillä vilpittömyyttä. Sitä yrittää silloin itsekin päästä samalle tasolle aivan eri tavalla.
Tästä http://www.spiik.fi/wp/?p=399 löytyy muutama oiva esimerkki joita olen myös itse kohdannut. 
Kaikkein pahinta on tietysti omien lasten kasvatus ja mitä esimerkkejä heille antaa. On hyvä että oppii esittämään asioita selkeästi ajateltuina ja SWOT kiteytettynä. Silti ystäväni sanovat että lapseni päsevät pitkään terapiaan kun kerron esimerkin pojastani joka halusi mopon. Olihan sitä hiukan sivuttu vuosien varrella, mutta yksi päivä sain kaksi A4 liuskaa jossa mopon tarpeellisuudet ja hyödyt sekä kustannukset (myös oletettuja säästöjä muissa kuluissa) olivat eriteltyinä. Myös rahoitskuviot oli selvitetty ja minä olin siinä viimeinen osa, tosin tietysti merkittävin. Tällaisella esityksellä melkein mikä tahansa muu hankinta olisi edennyt, mutta mopo kun ei ole vain kertahankinta vaan siitä syntyy jatkuva kuluvirta, niin esitys ei menestynyt. Valmentavalla tavalla yritin selittää että myös juoksevia kuluja varten pitää olla tuloja, ja niitä kun ei ollut näköpiirissä jää myös investointituki saamatta.
Tämä tapaus herätti minua hieman. Olenko vienyt liiaksi työminääni kotiin, vai olenko aina tällainen? Mitä mallia lapsilleni, alaisilleni ja kollegoilleni näytän? Missä asioissa nämä näkyy? Kenestä minä haluan ottaa mallia ja miten vältän huonojen mallien seuraamista?
Ylimmän johdon toimia seurataan herkeämättä, ja aivan syystä. Omalla esimerkillään ja asettavat askelmerkit sille minkälaiset käyttäytymisnormit, toimintatavat ja yrityskultturin piirteet jalkautuvat ja kehittyvät. Vain hyvin vahvat henkilöt pystyvät vastustamaan negatiivista painetta joka näiden kautta tulee sekä ylhäältä että sivuilta. Onneksi joukossamme näitä henkilöitä löytyy ja majakan lailla he johdattavat meidät oikealle polulle.

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s