6.7.2015 Seglinge

Tuttuun tapaan olimme Rödhamniin tullessa tilanneet tuoreet sämpylät aamuksi. Ne luvattiin toimittaa yhdeksään mennessä, joten meillä oli taas myöhäinen aamu. Kapukin nousi sängystä vasta seitsemältä.

Tuuliennuste aamusämpyläpussissakertoi;

SO 2-7 ökande
God sikt
regn mot kväll

Eli kaakosta kovenevaa, hyvällä näkyvyydellä ja vielä sadetta illaksi. Tämän tiedon siivittämänä lähdimme liikkeelle kohti Seglingeä. Matkaa oli vajaat kolmekymmentä mailia, tuuli hyvästä suunnasta ja näkyvyys erinomainen.

Saimmekin mennä mukavalla styyrpuurin halsilla pitkän aikaa. Myöhäinen lähtö kuitenkin oli johtamassa siihen, että kohtaisimme Maarianhaminaan matkalla olevat matkustaja-alukset jossain vaiheessa. Väylän kääntyessä siten, että tuuli oli mahdollisimman vastainen, kapu sanoi ääneen “mukavastihan tämä meni, ei yhtään vendaa”. Juuri sillä hetkellä olimme ohittaneet kaikkein kapeimman kohdan ja tulossa tiukkaan 90 asteen mutkaan. Ja eikös Galaxyn piiput näkyneet kulman takana. Eihän siinä muu auttanut kuin kääntää halssia ja siirtyä pois alta kun parisataametrinen alus vetää mutkassa käännöstä.

Teimme liikkeemme riittävän ajoissa ja leveällä marginaalilla ohitimme toisemme. Tosin epäilemme että toisella komentosillalla kiroillaan kesää, kun vapaa-ajan veneilijöitä hyppii joka puolella. Amorella tuli vastaan muutama kymmen minuuttia myöhemmin, onneksi meille hyvällä sivutuuliosuudella. Sen jälkeen alkoikin jonkinmoinen nouseminen tuuleen. Tuuli oli myös selkeästi noussut ja kapteenskan valittujen sanojen jälkeen kapu veti ykkösreivin. Kakkonenkin olisi ollut paikallaan, ja laiska mies ei jaksanut kannelle kavuta.

Purjeilla tulimme Seglingen eteläkärkeen saakka, jossaalkoi täysvastainen kapea väylä. Tässä vaiheessa tuulata olivasta vajaat kymmenen metriä sekunnissa, mutta kohtuullisen lämpimänä. Kipparillakin oli shortsit jalassa koko matkan. Kääntyessämme pohjoiseen, matkaa oli enää pari mailia. Kippari himoitsi genuan aukaisemista, sillä reipas 12 m/s myötätuuli siivitti meitä perille. Volvo kuitenkin sai hyrättä 2000 kierroksen tahtiin ja tuulen avustuksella siivitti meitä melkein seitsemää solmua.

Tilaa satamassa ei ollut yllin kyllin. Ei ollut porukka lähtenyt liikkeelle,ja meidän edestäkin näkyi muutama vene lopuvan satamaan. Löysimme kuitenkin aivan sopivan paikan. Koirat saatiin ulkoiletettua ja istuinkaukalon päälle teltan asennettua juuri parhaaksi ennen ensimmäisiä sadepisaroita.

Tällä kertaa meillä on onni matkassa. Savustettua kalaa olisi tarjolla ja puoli seitsemältä alkaa iltatori. Myynnissä on kaikenlaista, mm. herkulliselta kuullostava mansikkajuustokakku.

Huominen varmaan istutaan tiukasti satamassa. Tuuliennuste vaikuttaa sen verran reippaalta ettei lomalaisella ole syytä liikaa urheilla. Nyt kulutetaan ensimmäistä vara-päivää koko retken aikana. Olisihan sellaisen voinut aikaisemminkin ottaa tuulettomana päivänä, mutta parempi nyt kun ollaan melkein kotiovella. Sinnehän on enää reilut pari sataa mailia. 

Toistaiseksi olemme tulleet 879 mailia ja koko kesän saldo on jo 1157. Siinä on jo enemmän useimpina vuosina koko kauden aikana. Voipi olla että 1500 menee rikki ennen loman loppumista. Onhan tässä tehty pitkää päivää ja moottorillakin körryytelty ihan riitävästi.

Nyt kippari palaa Dan Brownin Inferno kirjan pariin. Seuraava päivitys parin päivän kuluttua.

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s