Mossala 10.7.2015

Lähdimme Vaihelasta toiveikkaana sopivasta pohjoisen puoleisesta tuulesta. Alussa pääsimmekin eteenpäin mukavaa kolem-neljän solmun vauhtia. Aurinkokin lämmitti ihan kivasti, niin paljon että kipparikin intoutui strippaamaan ja vetämään shortsit jalkaan.

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan kauan. Tuuli teki omaa häviämistemppuaana samalla kun se jatkuvasti vaihtoi suuntaa. Siinä vaiheessa kun vauhti tippui alle solmun, rautagenua sai päästä vauhtiin. Vielä tässä vaiheessa kapu toivoi, että se johtui siitä että olimme kapeassa salmessa saarten ympäröimänä. Mutta salmi oli aivan pohjois-eteläsuuntainen ja sehän ihmetytti. Päästyämme 10 m väylälle, asia ei parantunut ja sadepisaroitakin tippuili. Loppumatka siis taivallettiin moottorin voimin.

Mossalaan pääsy vaati Ahvensaaren-Åvensor nimisen saaren kiertämisen ja siinähän sitten näimme osan kuolevan saaren surullista historiaa, kalkkikaivoksen jäänteitä. Svenska YLE teki saaresta reportaasin joka tuli ulos viime vuoden alussa.

DSC_4518
Kalkkikaivoksen jäänteitä

DSC_4523

Mossalasta on kirjoitettu, että se on aivoin pohjoistuulille. Ja kun olimme olleet kiinni tyyneesti pari tuntui aloimme kokea säätiedotuksen oikeellisuuden. Vene keinui ja heilui laiturissa kuin korkki, ja kippari mietti jo muualle lähtöä vaikka satamamaksu oli maksettu. Siirrettiin kuitenkin vene muutama poiju rannemaksi ja känsimme keulan laituriin, eli melkein tuuleen. Hieman helpotti, mutta yhtään kovempi tuuli, niin olisi ollut todella epämukavaa. Peppi ei tykännyt ollenkaan koko keinutuksesta.

Muutenhan satama on aivan mahtava. Rahaa on pantu likoon jotta saadaan upea leirintä ja vapaa-ajan alue. Nurmi-alueet oli upeasti hoidettu ja puistossa kiersi frisbeegolf rata. Huoltorakennukset olivat siistejä ja näyttivät vain pari vuotta vanhoilta. Ravintolassa oli vielä meneillään Ukrainalainen ruokaviikko, mutta meillä oli jääkaapissa tavaraa joka piti syödä pois. Ja olimmehan edellisenä iltana nauttineet huippuaterian.

DSC_4529

DSC_4533

Satuimme paikalla tapahtumaviikonlopuksi. Kahdenkympin satamakasun lisäksi saimme pulitta kaksi euroa nuppia kohden nimellistä tapahtumamaksua. Moottoripyöräilijät olivat kerääntyneet Mossala Run tapahtumaan ja oli Fafas BBQ:ta ja elävää musiikkia.

DSC_4525

Meidän ei tarvinnut mennä tapahtuma-alueelle, sillä veneen perä oli vain reilun sadan metrinpäässä lavasta, ja aivan riittävän hyvin kuului upea blues rock. Se ei tosin jaksanut pitää meitä hereillä kuin hetken.

Mielestämme, pohjoistuulesta huolimatta, paikka oli ehdottomasti käymisen arvoinen. Sinne sopii tulla myös karavaanareiden ja vaikka telttailemaan. Mikään ei estä vuokraamast pikkumökkiä, joita alueella oli parikymmentä noin silmämääräisesti laskettuna. Tämä taitaa olla oikein hyvä vaihtoehto tavanomaiselle Näsbyn visiitille.

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s