Ajaminen Madeiralla

Madeira on autoilijan paratiisi. Kippari kun muutenkin niin tykkää autolla ajamisesta, niin hän ei aivan innolla odottanut vuokra-autoa. Autossa kun saa istua muutenkin ihan tarpeeksi.

Kolmen ajopäivän jälkeen mitään rattiin-nukahtamis ilmiötä ei tullut havaittua, sen verran sai kaasua, kytkintä, vaihdekeppiä ja jarruja kokeilla. Ja aika hauskaahan se oli mutkaisia teitäpitkin vedellä, kun oikeasti piti ajaa.

Ensimmäisen päivä visiitti Nunnien laaksossa oli kyllä matkan perusteella yksi mielenkiintoisimmista. Näin jälkeen päin, se ei ollut vain kuljettajan alkukankeutta, vaan tie oli oikeasti kapea ja erittäin jyrkkä. Loppuajan pystyi pärjäämään kakkosvaihteella ja sitä isommalla, mutta silloinhan jouduttiin väkisin menemään ykköselle. Yhtä kapeita paikkoja kieltämättä tulia vastaan, ja via antiqua merkinnällä varustetuille teille kannatta miettiä pari kertaa ennen kuin lähtee. Gepsi täti olisi väkisin halunnut viedä meitä sellaisille, muutta monessa paikassa oli tiet suljettu joko kettingillä tai betoniporsailla.

Viimeisen päivän taipaleella, kapun kaasujalka oli kunnossa mutta välillä kyllä rupesi jarruja painaessa pientä kramppia tulemaan. Pääsääntöisesti pysyimme myös maaseudulla ihan paikallisen liikenteen mukana. Niinä hetkinä kapteenska välillä kyllä äännähteli siihen malliin että ilmeisesti mahanpohjasta otti just silleen. Kuulemma paineli itse jarruja kovastikin. Autovuokraamon mies ei tainnut huomata reikää jalkamaton alla….

GPS laitteen oleminen vakiona oli kieltämättä loistava juttu. Vaikka asetus olikin hieman turistimainen, eli lyhin ja nopein oli usein sama sykkyräinen kammotus, pääsimme aina perille haluamaamme paikkaan. Navigaattori totesi vieressä ettei hän nyt oikein tällaisella tiellä ja vauhdilla pysty lukemaan karttaa, saati antamaan ohjeita ajossa.

Pari kertaa laite ei ihan pysynyt mukana tahdissa, ja annetut komennot johtivat umpikujaan. Kapteenskan mielestä peruuttaminen olisi vaihtoehto, kapun mielestä aina ei tarvitse kolmi-piste käännöstä tehdä, joskus voi hinkata vähän enemmän, erityisesti jos katu on juuri auton levyinen ja pitää mielikuvitusta käyttää.

Ilman autoa ja ihanaa GPS laitetta, emme kyllä olisi niin lyhyessä ajassa ehtineet nähdä ja kokea kaikkia niitä hauskoja asioita jotka vastaan tulivat mm. se pieni patikkaretki.

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s